Jdi na obsah Jdi na menu

ČLÁNKY

d-egr_zoom-big.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Downsizing, aneb nový trend v oblasti spalovacích motorů.

 

Dnešní vývoj spalovacích motorů je pod stále větším tlakem emisních nařízení a stále přísnějších emisních limitů vyplívajících z nařízení Evropské Unie.

 

Výrobci motorů provedli v tomto ohledu mnoho výrobních změn.

Obecným trendem ve vývoji nových motorů je tzv. „downsizing“, tj. snižování zdvihového objemu motorů.

 

Na jednu stranu se jim to daří celkem úspěšně, ale druhá strana, především ze strany motoristické veřejnosti, žádá zvýšení výkonu motoru. 

 

Trendem se tak stávají přeplňované nízkoobjemové motory, u kterých významným způsobem roste míra zatížení. To se často vyjadřuje jako měrný výkon motoru, tj. výkon vztažený na jeden litr objemu válců.

 

Fyzikální vlastnosti obcházet nelze, obecně platí, čím vyšší zatížení, tím menší životnost motoru.

 

Není proto náhodou, že se u nových motorů projevují nemoci, které motoristy těšit nemohou a pro výrobce překvapení, které musí řešit v rámci garančních oprav.

 

Jinými slovy je kvalita podřízena požadavkům na emisní limity.

 

Tomuto faktu nepřispívají ani prodloužené intervaly motorového oleje.U přeplňovaných nízkoobjemových motorů dochází k většímu tepelnému zatížení a tím i k postupné degradaci mot.oleje.

 

Klasickým modelovým příkladem by tak mohla být Škoda Fabia s motorem 1,2 HTP

Konstrukčně nešťastná varianta nízkoobjemového tříválcového motoru, která vznikla z původní šestnáctistovky koncernu VW, odebráním jednoho válce a s drobnými úpravami.

Odebráním válce a při zachování stejného zdvihového objemu na 1válec, se tak výrazně snížila plocha pro odvod tepla.Motor je více tepelně namáhán a při absenci olejového chladiče(považuji za konstrukční vadu) se olej přehřívá.

Olej předepsaný výrobcem je v tomto případě nevhodný, proto doporučuji v tomto případě používat kvalitní plně syntetický olej, který je pro vyšší teploty vhodnější variantou.

 

Ať už chceme, nebo ne, je třeba se tomuto trendu podřídit.

Pravidelné výměny olejů (raději předčasné), a pravidelné servisní prohlídky, Vám pomohou prodloužit životnost Vašeho motoru a ušetřit tak nemalé peníze.

 

M.Hofmann-Hservis.